Mange danskere trækkes med et nedsat syn, hvilket du tydeligt ser, hvis man går en tur på gaden og lægger mærke til hvor mange ansigter, der prydet af et par briller. Dette er jo så kun en brøkdel, for der er også alle de mennesker, der bruger kontaktlinser i stedet for briller. Kontaktlinser skal man helt tæt på øjet for at få øje på.

Hvis du er én af de mange, der har skiftet briller ud med kontaktlinser, så vil du nok give os ret i, at brugen af kontaktlinser har både sine fordele og ulemper. Kontaktlinser er helt klart et fremskridt sammenlignet med briller. Man får f.eks. det fulde synsfelt og skal heller ikke bøvle med våde briller i regnvejr og duggede briller om vinteren. Sport og motion er også meget nemmere at dyrke uden briller.

Ulemper ved kontaktlinser

Til gengæld skal du så have noget helt ind i øjnene, hvilket ikke altid er helt uden komplikationer. Mindst to gange dagligt stikker du en finger helt ind i øjet og roder rundt. Dette både irriterer øjet og overfører et hav af bakterier – uanset hvor meget du vasker hænder.

Du har også en månedlig udgift med kontaktlinser til både abonnement og rensevæske.

Derudover er der de alvorlige bivirkninger og risici, der er forbundet med brugen af kontaktlinser. Man kan ved længere tids brug af linser, skade hornhinden i øjet og det er derfor vigtigt at man løbende få checket øjnene hos sin optiker.

Øjenoperation med laser er et godt alternativ

Hvis du af den ene eller anden grund er træt af linserne, eller ikke længere kan bruge dem pga komplikationer, så er en SMILE laserbehandling efterhånden et rigtig godt alternativ.

Øjenoperationer har hidtil været behæftet med usikkerhed og frygt, men vi er nu nået til en moden generation af udviklingen af disse operationsteknikker, og risikoen er meget, meget lille.

Den allernyeste teknik hedder SMILE øjenoperation og tilbydes i Danmark af bl.a. hospitaler som Glostrup, Odense og Aarhus, foruden af privatklinikken ProSyn.

Hvad er SMILE øjenoperation?

SMILE Øjenoperation er en hel ny teknik, hvor der med den fineste laser, skæres et lille hul i hornhinden, hvorved man kan korrigere synet permanent. Indgrebet er så lille, at man ser klart igen efter få timer og der er ingen smerte forbundet med en SMILE øjenlaserbehandling. Samtidig er der heller ingen kendte tilfælde af at folk er blevet blinde af en SMILE øjenoperation.

Alternativer til SMILE Øjenoperation

Før SMILE øjenlaser kom til brugte man typisk én af to metoder til øjenoperationer:

LASEK – én af de allertidligste teknikker på området. Her fjerner man det yderste af cellelaget på hornhinden. Denne metode er hård ved øjet og har en lang helingstid – dog fortrækker man forsat denne metode til folk med tynde hornhinder.

FS LASIK – før SMILE øjenlaser, den nyeste teknik og stadig den mest brugte. Her fjernes det yderste lag af hornhinden ikke, men løftes blot til siden, og dermed forkortes helingstiden betydeligt sammenlignet med LASEK.