I Danmark findes et ganske velfungerende sundhedssystem, og det er indrettet således at de ”svageste” kan få hjælp, tilskud og i nogle tilfælde betalt deres øjenoperation.

Reglerne er i midlertige meget svære at finde rundt i, og kræver nærmest en kandidat grad for at finde rundt i. Vi har herunder prøvet at forklare tingene lidt mere enkelt.

Tilskud til laser, linseskifte eller gråstær.

Der findes flere forskellige metoder til en øjenoperation, og dermed også forskellige regler for tilskud og betaling.

Tilskud til en laseroperation

En øjenlaseroperation benyttes ofte i alderen 20 – 45 år, og typisk på folk som har behov for synskorrigerende øjenoperation. Dette er folk som normalt bruger det man vil kalde en brille med enkeltstyrkeglas.

Der findes flere forskellige metoder til en øjenlaseroperation.

 • LASEK: Den ældste metode, som benytter en mild alkoholopløsning
 • (FS) LASIK: Metoden som skær en flap i hornhinden
 • SMILE: Metoden som lave et lille snit i hornhinden
Grunden til at vi nævner alle metoderne, er at selvom man igennem det offenlige primært kun kan få en LASEK operation, så er det noget som hedder frit sygehusvalg. Dette betyder at hvis ventetiden er over 1 måned på dit lokale sygehus, så har du mulighed for at vælge et andet eller en privat klinik, og her kommer de øvrige metoder i spil.

Hvis du ønsker at benytte SMILE metoden som er den mest sikre til en øjenoperation, så kan du se listen over vores godkendte steder til en SMILE Øjenoperation her. LINK

Hvis man ønsker at få en øjenoperation betalt af det offenlige, så skal man have et særligt behold, hvilket betegnes som:

Høre man under en af ovenstående grupper, så har man muligt for at opnå tilskud til en øjenoperation med tilskud eller helt betalt.

Dertil skal naturligvis også tilføjes de almindelige krav for en øjenlaseroperation:

Du er mindst 18 år

 • Du er nærsynet, langsynet eller har bygningsfejl
 • Du ikke er gravid eller ammer
 • Dit syn har været stabilt i mindst 2 år
 • Du lider ikke af nogen øjensygdom

Billige kontaktlinser

Det er desværre ikke alle som er eget til en øjenlaser operation, eller kan opnå tilskud til sådanne. Derfor har vi forhandlet en aftale hjem, så du kan spare en masse penge på dine kontaktlinser.

 • Man skal have en højere styke end +/- 6
 • Eller forskellen mellem styrkerne skal være mere end +/-3
 • Eller man skal være indenfor et område hvor det anses som nødvendigt. Som eksempel kan nævnes en røgdykker, denne kan ikke bære briller under maskine og linser vil tørre ud.

Spar penge på linser

Du kan sagtens købe din linser på nettet, blot husk en gang om året at få tjekket dine øjne hos en optiker – ellers er der ingen forskel.

Tilskud til linseskifte

Har man et ønske om at få fortaget en linseskifte operation, så er reglerne lidt anderledes.

Det er sådanne at en linseskifte øjenoperation ofte handler om kosmetiske årsager, hvorfor det ikke er muligt at opnå tilskud eller få en gratis øjenoperation.

Der er ligesom med alt andet også undtagelser, og vi anbefaler derfor at du kontakter din øjenlæge for at høre om reglerne og om han evt. kan hjælpe dig videre.

Betalt øjenoperation – Hvor starter man?

Er man kommet frem til den beslutning at man gerne vil have en øjenoperation med tilskud eller i langt de fleste tilfælde helt betalt, så kommer der her en komplet guide til hvordan man griber det an.

 1. Det første man gør er at kontakte en øjenlæge. Har man en fast øjenlæge som man benytter, giver det god mening at kontaktet denne – og ellers stiller de fleste privatklinikker sig også gerne til rådighed med det i udsigte at du får lavet operationen hos dem.
 2. Herefter kommer du op til øjenlægen, som fortager en masse udmålninger på dine øjne, og du forklare hvorfor du gerne vil have lavet en øjenoperation. Har du her valgt en ”neutral” øjenlæge har du også mulighed for at få hans mening om en øjenoperation.
 1. Herefter er du klar til at tage på sygehuset, og hvis ventetiden er for lang kan du vælge din egen klinik.

Hvorfor smile øjenoperation

Vi er som bekendt meget store fortalere for SMILE metoden, og det skydes ikke mindst at teknologien har flere fordele:

  • Ingen smerte
  • Hurtig restitutionstid
  • Skånsom behandling af øjet

Politiet, Falck, Militæret og øjenoperation

Der er rigtig mange som gerne vil ind have en øjenoperation i forbindelse med at de vil søge ind i ovenstående faggrupper.

Der ydes desværre IKKE tilskud med den begrundelse at man f.eks. gerne vil være politbetjent. Kommer man til skade i tjeneste eller andet, så får man naturligvis behandling ligesom alle andre på et sygehus.

Derudover skal man være opmærksom på at det forsat kun er LASEK metoden som officielt er godkendt til behandlinger. Der er dog flere som ved henvendelse inden har fået godkendt SMILE metoden, da denne er mindst ligeså god til disse behandlinger.

Sygeforsikring Danmark og tilskud til øjenoperationer

Er man medlem af Sygeforsikringen Danmark, har man alt efter gruppe valg mulighed for at få tilskud til sin øjenoperation – hvad enten der er tale om laser, linseskifte eller grå stæ.

Da reglerne er meget kompliceret og hele tiden ændre sig, anbefaler vi at du tager telefonisk kontakt til Sygeforsikring Danmark og høre om reglerne for tilskud til øjenoperationer.

Til dig som vil have det bedste

Hvis man ønsker det bedste, skal man ikke få en øjenoperation igennem det offenlige system. Det skyldes at ved sådanne en operation er alt forudbestemt. Metode, sted, øjenlæge etc.

Vi anbefaler at man benytter ProSyn.dk som vi samarbejde med.