LASIK øjenoperation kan behandle nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl og har kunne det i mange år. Men hvorfor er det så at man har udviklet SMILE metoden, og hvilken af de to er engeligt den bedste.

Forundersøgelsen til en LASIK eller SMILE Øjenoperation

Når man møder op hos øjenklinikken til en forundersøgelse, så er der ikke meget forskel på om man skal have en LASIK eller en SMILE øjenoperation.

Ved forundersøgelse vil man i begge tilfælde (forhåbenligt) få udmålt styrker, form af øjet og tykkelse af hornhinde.

Det er også her at man har tid til at stille alle de spørgsmål som man måtte have og forhåbenligt også få en afklaring på om man kan erklæres egnet til en SMILE eller LASIK øjenoperation.

SMILE metoden kræver ikke en ligeså tyk hornhinde som LASIK metoden, og dette skyldes primært at man med SMILE ikke behøver at løfte en flap op.

Til forundersøgelsen vil man ofte få nogle pupil pupiludvidende dråber, disse gør at man vil være lysfølsom og derfor kan det være en god ide at medbringe solbriller. Du vil samtidig ikke være i stand til at køre bil (og cykel anbefales heller ikke).

LASIK vs SMILE øjenlaser

Bliver du erklæret egnet til en operation, og vælger at tage denne vil du herunder opleve den største forskel på metoderne. Du vil ikke i bogstavelig forstand mærke forskellen, da begge dine øjne under øjenoperationen er bedøvet med nogle dråber og derfor øjenoperationen er derfor smerte fri.

Med LASIK metoden vil øjenlægen typisk skære en lille flap, med en kniv eller en maskine (ved FS LASIK med laseren), i det yderste lag af hornhinden. Denne flap bliver løftet op, og herefter begynder selve øjenlaseren at arbejde og form hornhinden. Efterfølgende ligges flappen således tilbage, og øjet skal nu have ro til at slappe af.

Havde ovenstående patient fået sin øjenoperation med SMILE metoden, ville denne have været mere “simpel”, det at man med SMILE øjenlaser ikke skær en flap, men blåt lille snit, hvorefter at laseren kan arbejde igennem dette.

Fordelen er åbenlyst en væsenligt mere skånsom behandling af øjet, og dermed også følgerne. Render man rundt med et flap i øjet, og er f.eks. involveret i en bil ulykke, hvor man får en airbag i hovedet, er det med risiko for at flappen vil flyve op igen.

Eftervirkninger af SMILE og LASIK Øjenoperation

Her minder begge metoder om hinanden. Efter man har fået fortaget en øjenoperation, hvad enten det er LASIK eller SMILE, så vil man efterfølgende føle en grusfornemmelse i et par timer – dette er dog ikke at forveksle med smerte. Efter cirka 24 timer vil man ofte kunne se normalt, og synet vil være stabilt – dette kan dog svinge i op til 2 måneder (ikke voldsomt).

Hvilken metode skal man vælge til en øjenoperation

Det er utrolig svært at anbefale en metode. Øjet er forskelligt og nogle øjne vil have godt af en LASIK øjenoperation, mens andre øjne gerne vil skånes mere og have en SMILE operation.

Det er ingen tvivle om at SMILE Øjenoperation er den mest skånsomme for øjet, og det er værd at undersøg om man er egnet til en SMILE Øjenoperation.